Guide til synsvenlige spil

Få Søren Jensens idéer til spil egnet til børn og unge uden fuldt syn

Af Søren Jensen, ejer af VI-data, bragt i Øjensynligt nr. 3, 2019

Savner du inspiration til gaver under juletræet? Vil du lokke alle dine børn og unge til at spille sammen med familien? Eller vil du hjælpe din søn eller datter til at game med vennerne, selvom øjnene ikke ser normalt?

Bare rolig: Der er masser af muligheder for at spille både analogt og digitalt som blind eller stærkt svagsynet.

Brætspil, kortspil og terninger
Hos Butik Kik er udvalget af taktile spil stort. Her finder du alt fra backgammon og skak til Kalaha, Ludo, kortspil og terninger, som er afmærkede eller har forskellige former, så de kan bruges af blinde. Find dem på butikkik.dk/spil.html.

Spillene er dyrere end dem, du finder i boghandlen og legetøjsbutikker, så du kan også selv være kreativ og afmærke de spil, I allerede har. Lav f.eks. mærkbare limklatter på terningens øjne, bor huller i skatbrættet så brikkerne står fast eller mal din egen kæmpe-udgave af kryds & bolle.

Lydbaserede spil
Audio spil – eller på engelsk audio games – er typisk kun baseret på lyd og udviklet til synshandicappede, men der findes også få lydbaserede spil til seende.

Nogle af disse spil har også billede, men sjældent med ligeså god grafik, som man kender fra konsolspil.

Så vidt jeg ved, findes der desværre ikke nyere lyd-baserede spil på dansk. De fleste er dog ofte så simple, at man ikke behøver kunne engelsk for at forstå spillene eller også er det en god måde at lære engelsk på.

Til nybegyndere kan jeg anbefale lydbaserede spil på www.l-works.net, som er sjove og lette at gå i gang med. Kan man lide action og voldsomme lydeffekter, kan jeg anbefale spillet Screaming Strike 2 – der dog ikke er for mindreårige. Find det på www.nyanchangames.com/softs/ss2.html.

Top 5 i lydspil
Der findes stort set lydspil inden for alle kategorier: Action, bil, skyde, strategi, adventure, rollespil m.m. Nogle af de største titler er:
• A Hero’s call: Et fantastisk RPG spil (outofsightgames.com)
• Tactical Battle: Et super godt strategispil
(blindgamers.com/Home/IanReedsGames)
• Crazy Party: Rummer både en masse minispil, hvor man løser forskellige opgaver og et kortspil a la Pokemon, hvor man enten kæmper mod computeren eller mod andre online. Et super godt spil som varmt kan anbefales (pragmapragma.free.fr/crazy-party/en/)
• RS Games: Online kortspil, brætspil og terningespil (rsgames.org)
• QuentinC’s playroom: Online kortspil, brætspil og terningespil (www.qcsalon.net/)

Jeg vil anbefale disse spil, fordi de varierer fra let til svært inden for de fleste kategorier og kan udfordre alle uanset alder, køn og erfaringer
med spil. Du kan læse mere om spil ved at følge mig på Facebook, hvor jeg har en gruppe, der hedder Synshandicappede gamere.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.