Syns- og læsehandicap behøver ikke være en hindring på arbejdsmarkedet

Notas Erhvervs-service stiller gratis arbejdsrelevante bøger og tekster til rådighed for brugere i erhvervsøjemed

Af Morten Bech Østergaard Jensen, Nota, bragt i Øjensynligt nr. 3 2022

For mange er det måske kendt, at man som bruger af Nota kan få tilgængelige skøn- og faglitterære bøger til studiet eller fritiden. Men Notas Erhvervs-Service tilbyder også tekster og bøger til arbejdslivet – uanset om man er selvstændig, ansat på almindelige eller særlige vilkår eller er ledig og vil dygtiggøre sig i sit fag.

Så hvis tekster eller bøger om alt fra jura, ledelse, matematik og pædagogik er læsestof til
næste møde på arbejdspladsen, er der hjælp at hente, når man allerede er godkendt som bruger af Nota.

”Vi producerer bøger inden for mange forskellige fag og emner og har f.eks. for nylig lavet bøger om yoga til en yogalærer, der havde brug for at få læst teksterne op. I langt de fleste
tilfælde producerer vi bøger, men det kan også være f.eks. interne arbejdspapirer eller dokumenter,” siger Lena Ellersgaard og Hanne Rosenthal Hansen, der er ansvarlige for Notas Erhvervs-service.

Skaber tryghed i ansættelsen

Formand for LFBS, Thomas Sonne Jensen, er glad for, at Notas Erhvervs-service findes.

”Behovet for tilgængelige materialer på skrift fortsætter efter folkeskolen og stiger ofte med alderen op gennem uddannelsessystemet, og når man kommer i job. Erhvervs-service giver en mulighed for inklusion, så man kan arbejde med netop dét, man synes er spændende og blive en aktiv ressource for samfundet,” siger han.

Thomas Sonne Jensen understreger, at tilgængelige tekster via Notas Erhvervs-service også kan være med til at feje tvivl af banen, når en arbejdsgiver står over for muligheden for at ansætte en med synshandicap.

”Arbejdsgivere kan tro, at de selv skal sørge for at skaffe e-tekster og tekster på punkt, men det bliver der taget hånd om. Det giver tryghed, at de kan fokusere på, om en ansøger har de rette personlige og faglige kvalifikationer.”

FAKTA: Sådan bruger du Notas Erhvervs-service

Man kan blive medlem af Erhvervs-service, hvis man er bruger af Nota og har behov for tekster i erhvervsøjemed. Skriv direkte til [email protected] Kommunikationen er fortrolig og kræver ikke, at arbejdsgiveren involveres.

Erhvervs-Service laver e-bøger i et format, som kan læses med kompenserende udstyr som f.eks. Jaws og Zoomtext. Er der brug for bøger på punkt, er det også muligt.

Erhvervs-Service kan også skaffe bøger fra udlandet, især fra Bookshare i USA, samt fra Norge og Sverige. Bøger, der allerede er på markedet i et tilgængeligt format, produceres dog ikke.

Annette Haugaard
Annette Haugaardhttps://annettehaugaard.dk/
Annette Haugaard er redaktør af Øjensynligt og uddannet journalist og BA i pædagogik. Hun har tidligere arbejdet på bl.a. IBOS og er i dag deltidsansat i SUMH. Derudover har hun eget firma med opgaver inden for fagjournalistik, kommunikation og undervisning om pædagogik, læring, børn, unge og mennesker i udsatte positioner.