Happiness i Hurdal

Næsten 100 børn, unge og voksne med synshandicap og deres pårørende fik gode oplevelser på LFBS’ mestringstur til Norge.

Tekst og foto:
Claus Sørensen, medlem af LFBS

Større selvtillid og mere mod på at tage fat om hverdagens udfordringer var udbyttet af den forlængede weekendtur til Hurdalcentret, som LFBS arrangerede 8.-11. september 2022. Næsten 100 børn, unge og voksne med synshandicap samt deres pårørende besøgte kursusstedet under det norske blindesamfund, der ligger ca. 80 km nord for Oslo. Her udfordrede de deres grænser med fysiske aktiviteter og høj puls.

Samtidigt fik forældre, søskende, onkler, tanter og bedsteforældre til et familiemedlem med nedsat syn en langt bedre forståelse for, hvad et synshandicap betyder, og hvor meget det rent faktisk er muligt at gøre. Det styrkede deres indbyrdes relationer og bidrager til at skabe et godt netværk mellem generationer.

Vox-pop fra turen til Hurdal:

Jacob Carsting, svagsynet
”Det var en fantastisk tur med nogle gode naturoplevelser og i godt selskab. Det var dejligt med så mange muligheder for at udfordre sig selv fysisk på land, til vands og i luften.”

Kenneth Bremer, far til 12-årige Magnus og 6-årige Mira
”Det var meget overvældende for os alle tre: sikke mange aktiviteter og sikke en skøn natur. Børnene fik virkeligprøvet nogle nye og fede aktiviteter, brudt nogle grænser og blev mere modige undervejs. Tak for en virkelig herlig oplevelsesrig tur.”

Asim Hanif, far til 14-årige Younas
”Vi var med for første gang og blev absolut ikke skuffet. Younas var ellevild og så glad. Der var gode aktiviteter med forskellige sværhedsgrader på et smukt sted. Det var også dejligt at mødes og snakke med andre forældre i samme situation som os.”

Majbritt Johansen, mor til 16-årige Anne og 14-årige Simon
”Det var en megafed tur med fede aktiviteter. Det var dejligt at se børnene springe ud i det og som blind og svagsynet bare ro ud på midten af en sø i kajak og kano! Det er sejt. Der var også masser af uformel hygge med sjov, norsk mad! Det er helt sikkert en tur, vi gerne støtter op om en anden gang.”

Emilie Norman Wendt, svagsynet
”Der var nærmest en magisk ro på kano- og kajakturene på søen. Og da jeg i fuld fart susede hen over den på svævebanen, føltes det som om, at jeg nærmest fik vinger! Det var virkelig inspirerende at opleve, hvordan de griber synshandicap an i Norge, og jeg er mere end klar til at vende tilbage en anden gang.”

Claus Sørensen
Claus Sørensen
Claus er medlem af LFBS og er far til Jens Christian, 29 år, der er svagsynet. Claus er også formand for Danske Handicaporganisationer (DH) Vallensbæk.