Skyd genvej til høj puls

Svend Mogensen står bag Synshandicappedes Motionsfond, som hjælper børn og unge i gang med sport, som han selv blev.

Af Claus Sørensen, LFBS-medlem, bragt i Øjensynligt nr. 3, 2021

Skibsmægler Sven Mogensen mistede synet i en ulykke som ung og opdagede først mange år senere, hvor meget fællesskab og frihed mennesker med synshandicap kan få gennem motion med seende. Derfor stiftede han siden Synshandicappedes Motionsfond og støtteforeningen Blindmotion, som LFBS’ børn og unge også kan få gavn af.

”Jeg ville ønske, at jeg havde opsøgt motionsfællesskaber noget tidligere, for det er fantastisk at dele sportens glæder med andre. Jeg håber, at jeg kan være med til, at flere får modet til at bevæge sig ud af deres komfort-zone,” siger Sven Mogensen.


Et rigt fællesskabet
Foreningen Blindmotion har som formål at nedbryde barrierer mellem mennesker ved at gøre det muligt, at personer med synshandicap og seende knytter bånd og er sammen om et aktivt liv.

Drømmen om at træne sin krop, dyrke idræt og få motion er nemlig den samme uanset syn. Men mange med et synshandicap oplever store og oftest uovervindelige forhindringer for at få pulsen op. Konsekvensen kan være, at man lever isoleret, måske bliver overvægtig og får dårligt fysisk og psykisk helbred.

Synshandicappedes Motionsfond har gennem årene hjulpet blinde og svagsynede med økonomisk støtte til bl.a. at løbetræne, køre tandem, stå på vandski, komme på ture på cykel, gåben og langrendsski, at sejle i kano, komme i svømmehallen eller spille showdown og goalball. Motionsfonden har f.eks. doneret penge til indkøb af elektronsigter til riffelskydning, til træningsophold, golfkurser, ridelejr for blinde, kurser i at køre hestevogn, dyrke judo, sejle og danse. Derudover har fondens penge også åbnet mulighed for at træne på romaskine, løbebånd og skitræningsmaskine både hjemme og i fitnesscentre.

Søg og sæt i gang
Der er i alt uddelt 122 legater i de seneste ni år til et samlet beløb for 952.000 kroner. Det er i gennemsnit ca. 107.000 kroner om året.
Uddelingen sker i samarbejde med Dansk Blindesamfund, som ansøgere enten skal være medlem af eller opfylde betingelserne for at blive det. Der er ansøgningsfrist 1. februar – næste gang i 2022 – og ansøgninger skal være konkrete, begrundede og gerne idérige. Der gives især penge til aktiviteter, som ikke kan få støtte andre steder.

For at modtage penge er det et krav, at man kan deltage i arrangementet, hvor legaterne uddeles, og gerne også at man efterfølgende vil fortælle, hvilken gevinst pengene gav, så historierne kan formidles på fondes hjemmeside og sociale medier.

Læs mere på motionsfonden.dk/ansoegning/

FAKTA

Alle er velkomne til at melde sig ind i Blindmotion. Det koster 21 kroner om måneden og kan åbne døren for fællesskaber og motion
for flere synshandicappede. Se mere på blindmotion.dk/index.php/medlemskaber/

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.