Følbar forandring for elever

Tactonom Reader er et nyt synshjælpemiddel, der kan inkludere flere børn og unge i uddannelse, fordi det giver adgang til taktile udgaver af illustrationer, der endda kan forklares med lyd, imens de føles.

Af Michael Nilsson, forhandler i firmaet Instrulog

Prøv selv at åbne en skolebog og se, hvor lang tid der går, før du støder på en illustration.
Svaret er formodentlig ’hurtigt’.

Mit gæt er, at elever i grundskolen bliver præsenteret for op mod 15.000 grafiske illustrationer, fra de begynder i 0. klasse, til de slutter i 10. klasse. Det svarer til ca. 150 om måneden fordelt på ti fag, hvor man i undervisningen kigger på illustrationer af f.eks. dyr, celler, kropsdele og DNA-strenge i biologi, billeder af lande og flag i geografi, statistiske lagkager eller søjlediagrammer i samfundsfag og grafer i matematik.

For elever med fuldt syn er illustrationer en hurtig visuel genvej til at skabe overblik, forståelse og læring, men for elever uden syn er det tæt på lukket land.

Nogle illustrationer bliver selvfølgelig gjort taktile, men det er langt fra alle. Det gælder måske til sammenligning kun ca. 100 illustrationer fra 0. til 10. klasse, viser en spørgeskemaundersøgelse, som firmaet Inventivio i 2023 gennemførte blandt mere end hundrede tyske elever.

Så der er behov for at finde andre veje, før elever med blindhed kan være helt med.

Hent og tilføj til databasen

I firmaet Instrulog er vi stolte af at være en del af udviklingen af det nye læringsredskab kaldet Tactonom Reader.

Det er en fysisk, transportabel enhed, man kan placere på et bord, og som minder lidt om en miniversion af en gammeldags overheadprojektor. Tactonom Reader består af en A3-
plade med et kontrolpanel og en påmonteret arm med et kamera, der kan aflæse det, der
ligger på A3-pladen.

De taktile illustrationer til A3-pladen på Tactonom Reader kan skabes på to forskellige måder. Enten henter man dem digitalt i den tilkoblede Share-database, der allerede indeholder hundredvis af gratis illustrationer. Eller også downloader man en skabelon, der har en titel og en unik QR-kode, og udfylder den med en ønsket illustration via et billedbehandlingsprogram som f.eks. det gratis Inkscape og uploader til sidst skabelonen tilbage til Share. Den er nu klar til brug med Tactonom Reader.

Live-føling med lyd på

Det unikke ved Tactonom Reader-systemet er også, at når man fører sin finger hen over illustrationen på pladen, kan man med lyd få beskrevet, hvad man mærker.

Tactonom Reader kan nemlig afkode placeringen af ens finger på den taktile illustration via den software, der er i enheden, som så kobler det med informationer i Share-databasen om det specifikke sted, brugeren mærker på lige nu og her.

Lyd-funktionen er tilgængelig, når det taktile materiale bruges sammen med Tactonom Reader, og man har oprettet et login til Share-databasen – uden betaling og betingelser. Hvis illustrationen ikke allerede findes på dansk, kan den dermed også oversættes.

Når man selv via skabelonen uploader illustrationer, kan de efterfølgende også være tilgængelige for alle i hele verden, så længe illustrationen ikke er omfattet af ophavsret. Andre vil dermed gratis kunne bruge dem, og også få dem oversat til deres modersmål.

Hjælpemiddel med flere fordele

Mange skoler benytter i dag online-webportaler med opgaver og undervisningsmaterialer
inden for samtlige fag. De visuelle illustrationer herfra er dog utilgængelige og kræver ofte
seende assistance.

Fordelene ved Tactonom Reader er flere. Først og fremmest kan elever med blindhed lettere få mulighed for at opleve illustrationer i undervisningen. Derved får de mulighed for at lære mere selvstændigt, når de selv er klar og motiveret for det. De får også stimuleret flere sanser på samme tid i og med, at de visuelle illustrationer kan mærkes og kobles med auditive beskrivelser.

Prøv det allerede i dag

Alle kan selv hente illustrationer fra Share-databasen og bruge dem både med og uden
Tactonom Reader, hvis de kan udskrive dem via en almindelig printer i A3-format på svulmepapir og derefter køre dem igennem en svulmeprinter, så illustrationerne bliver taktile og følbare.

Hvis illustrationen endnu ikke findes i Share-databasen, eller man ikke har færdigheder til at bruge et billedbehandlingsprogram og adgang til A3-printer, svulmepapir og svulmeprinter, kan både lærere, forældre og synskonsulenter bestille produktionen hos IBOS eller Instrulog.

Udover Instrulogs engagement i Tactonom Reader, er også IBOS nemlig involveret i arbejdet med, hvordan taktile illustrationer kan benyttes i undervisningssammenhænge. Derudover er synskonsulenter fra Kommunikationscentret Region Hovedstaden, CSV København samt personale fra NOTA i gang med at øve sig i at bruge Tactonom Reader.

Du kan selv besøge databasen allerede i dag via share.problind.org. Ønsker du mere information eller at prøve Tactonom Reader, kan du kontakte jeres synskonsulent eller Instrulog.

Læs mere på https://instrulog.dk/produkt/tactonom-reader

Annette Haugaard
Annette Haugaardhttps://annettehaugaard.dk/
Annette Haugaard er redaktør af Øjensynligt og uddannet journalist og BA i pædagogik. Hun har tidligere arbejdet på bl.a. IBOS og er i dag deltidsansat i SUMH. Derudover har hun eget firma med opgaver inden for fagjournalistik, kommunikation og undervisning om pædagogik, læring, børn, unge og mennesker i udsatte positioner.