Klar, parat til flyt

Flere unge har deltaget i det nye kursus ‘Forældrefri – sådan flytter du hjemmefra’

Af Kim Sørensen, formand DBSU, bragt i Øjensynligt nr. 3, 2019

Den sidste del af kurset er netop slut, og fem unge venter i receptionen på Fuglsangcenteret. De griner højlydt og udveksler Facebook-kontakter, imens taxachaufføren bærer deres bagage ud i bilen. Udover tøj og tandbørster er den blevet fyldt med oplevelser, ny viden og menneskelige redskaber, de kan bruge til at flytte hjemmefra.

I august og september har DBS i samarbejde med DBSU for første gange afholdt kurset ’Forældre-Fri’ målrettet unge mellem 18 og 30 år, som er flyttet hjemmefra eller gerne vil det.

Med og uden far og mor
I alt fem unge gennemførte kurset, der booster deres praktiske og sociale færdigheder, før de skifter adresse.

Den første weekend på kurset deltog både de unge selv og deres forældre, for kurset handler også om, hvordan alle parter krydser broen mellem barndom og voksenliv på egne ben. Imens de unge blev rystet sammen på kryds og tværs, talte far og mor om dilemmaer og bekymringer med DBS’ regionskonsulent Jannie Hammershøj. De drøftede bl.a., hvordan forældre både kan støtte og give slip på deres unge med synshandicap.

Bagefter fortalte kursusleder Mie Henriksen om uddannelsesstøtte og forskellige kompensationsordninger, indtil forældrene blev henvist til parkeringspladsen, så kurset kunne blive netop forældre-fri.

Viden, praksis og mindset
På det øvrige kursus var der f.eks. ADL-undervisning, fremvisning af apps til at færdes i trafikken, de unge lærte at lægge budget, fik inspiration til fritidsaktiviteter og motion, idéer til at lave god og billig mad og på walk-and-talks talte de om sociale temaer. Derudover var der informationer om bl.a. ledsagerordning, boligstøtte, handicapkørsel, hjælpemidler og SPS-støtte på studiet. De unge lavede også selv mad, bagte kager, vaskede tøj og gjorde rent for at øve sig i praksis.

Man kan selvfølgelig ikke forvente, at unge lærer det hele på blot to weekender, men de blev modige og nysgerrige nok til at kunne overveje deres fremtidige liv.

”Det er så godt, at der er sådan et kursus her for unge,” sagde Nicklas Panton til evalueringen.

DBSU er rigtig glade for at samarbejde med DBS om kurset og have indflydelse på, at det også skal handle om at få kompetencer og mindset til at kunne agere selvstændigt.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.