Forfatter med blik for blinde pletter

Der er behov for litterære rollemodeller med synshandicap, mener forfatter Nanna Foss, som bruger blinde og svagsynede testlæsere til at gøre personerne i sine bøger troværdige.

Af Annette Haugaard, redaktør Øjensynligt, bragt i blad nr. 1, 2020

17-årige Alban er en af hovedpersonerne i ungdomsbogserien SPEKTRUM. Han er blind, men også meget andet, og derfor har den seende forfatter Nanna Foss gjort sig ekstra anstrengelser for at gøre sin fiktive figur troværdig og nuanceret. Hun har researchet på braille, blindestokke og synstolkning og fået to unge med et synshandicap til at testlæse sit manuskript.

”At være blind eller svagsynet er blot ét tillægsord blandt mange, det er ikke en identitet. Alban skal ikke bare være ham den blinde, men et helt menneske med mange forskellige kvaliteter, for jeg synes, der mangler rollemodeller for synshandicappede i litteraturen. Hvis du ikke oplever mennesker som dig selv repræsenteret, føler du dig hurtigt usynlig, og andre opdager ikke, at den gruppe mennesker har enormt meget at byde på,” siger Nanna Foss.

Ambition om at nedbryde fordomme
Når en seende låner en mobiltelefon af en synshandicappet, skal de huske at slå talesyntesen fra for at undgå at få læst beskeder højt. Det er en af de små detaljer, Nanna Foss fik på plads i sin bog ved hjælp af feedback fra sine to unge testlæsere, Anders og Nina, der selv har nedsat syn.

”De har helt klart været med til at gøre Albans karakter endnu mere nuanceret, og deres input har tilføjet elementer, som jeg ellers ikke havde tænkt på. Det er jo de små ting, som gør, at noget føles virkeligt.”

Nanna Foss’ ungdomsbogserie blev lanceret i 2014 og handler bl.a. om tidsrejser og teenagere med paranormale evner, men også om unges hverdagsnære temaer som forelskelse, mobning, sorg og venskab. For nylig udkom fjerde bind, hvor Alban spiller en birolle, men snart indtager han hovedrollen i det manuskript til bind fem, som Nanna Foss arbejder på for øjeblikket.

”Blinde og svagsynede bliver hurtigt reduceret til bipersoner i bøger og film, hvor de defineres alene i forhold til deres handicap. Alban skal være med til at nedbryde nogle barrierer og være rollemodel for læserne, uanset om de kan se eller ej.”

Nanna Foss’ ambition ser ud til at lykkes: ”Jeg har en del blinde og svagsynede følgere på sociale medier, som ytrer stor glæde ved, at bogserien italesætter blindhed blandt mange andre temaer.”

SÅDAN FINDER DU BØGERNE
Nanna Foss er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og underviser børn, unge og voksne i at skrive. Alle hendes bøger findes både på papir og som lydbog. Der er udkommet fire bøger, men der er planlagt ni i serien SPEKTRUM. Læs mere på www.nannafoss.dk

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.