Guide til at vælge smartphone

Få hjælp til at forstå forskellen på iPhones og Android-telefoner, og hvad du bør overveje, før du køber. Det er let at miste overblikket, når man skal købe en smartphone, der egner sig til mennesker med en synsnedsættelse.

Af Birgit Christensen, leder af IBOS’ Hjælpemiddeludstilling, bragt i Øjensynligt nr. 2, 2020

Producenterne lancerer nye modeller i højt tempo, men er de hurtigere, smartere og flottere eller også bedre?

Grundlæggende står valget mellem to typer software, altså styresystemet der får telefonen til at fungere: iOS i Apples iPhone eller Android, der benyttes af mange producenter. Begge har ret gode tilgængelighedsfunktioner, og forskellen er efterhånden snævret ind til en slags religionsstrid.

De to store tilgængelighedsfunktioner
De to store tilgængelighedsfunktioner er forstørrelse, der gør det lettere for svagsynede at læse på skærmen, og så oplæsning, der kan gradueres efter behov, og i sin ’rene’ form som skærmlæser gør det muligt at betjene en smartphone helt uden syn og ofte på linje med seende.

Generelt vil jeg dog opfordre til, at man overvejer som stærkt svagsynet, om man skal bruge skærmlæserfunktion frem for kun forstørrelse. For selvom man gerne vil bruge sit restsyn længst muligt, er telefonskærme så relativt små, at de kan være meget anstrengende at læse på.

Der er også gode muligheder for at diktere tekst i stedet for at taste på skærmen, og de digitale assistenter Siri til iPhone og Google Assistent, der kan bruges på både Apple og Android-telefoner, giver også mange muligheder for en nemmere betjening af telefonerne.

Tilgængelighedsfunktionerne på iPhone skal aktiveres under indstillinger, mens det på Androidtelefoner afhænger af, om producenten har indbygget funktionen i systemet eller ej. Det gælder f.eks. ikke Samsung, så der skal man selv gå i Google Play på telefonen og hente og installere appen ’Android Hjælpefunktioner’.

Apples iPhone og iPad
iOS fra Apple var først på markedet med tilgængelighedsfunktioner, så det er et gennemprøvet koncept, der blot bliver forfinet en anelse ved hver opdatering. iOS rummer mange muligheder for at tilpasse bl.a. farver, kontrast, tegnstørrelse og forstørrelse af dele eller hele skærmen og endvidere skærmlæseren VoiceOver. Som sidegevinst bruger iPad’en stort set samme iOS version som iPhonen og kan derfor næsten det samme.

Apple styrer sine produkter med hård hånd, og der er ikke mange muligheder for selv at pille ved styresystemet. Firmaet sidder tungt på kildekoderne, og ingen får lov at udvikle funktioner eller apps, uden at de siger god for det. Til gengæld er styresystemet meget robust og ensartet fra model til model hos Apple.

iPhones er dyre, men husk at du ikke behøver vælge den nyeste model, så længe du følger med i, hvornår opdateringer til modellerne hører op. For øjeblikket ville jeg ikke vælge en model ældre end iPhone 7. Vær også opmærksom på, at skærmen er ret lille på iPhone 7 og 8, så det er svært at navigere, hvis du bruger stor forstørrelse eller har store fingre.

Androidtelefoner og tablets
Styresystemet Android fra Google bruges af et væld af producenter f.eks. Samsung, Sony, One og Motorola, og udbuddet af apps er enormt stort.

Android er et åbent system, hvor mange kan byde ind med løsninger, apps og tilpasninger af brugerfladen, hvilket til gengæld åbner for en syndflod af bloatware, som er uønsket eller ligegyldig software. Det kan få forskellige Androidbaserede smartphones til at se meget forskellige ud i brugerfladen og gøre det svært at vælge model. Et godt råd er at finde smartphone med så lidt bloatware som muligt f.eks. ved at tjekke internetsider, der tester og vurderer nye modeller. Nogle af dem er mobil.nu, meremobil.dk og mobilsiden.dk.

Android har en ganske glimrende forstørrelsesfunktion, og mulighederne for at tilpasse skærmbilledet er også i top. Androids oplæsningsfunktion hedder TalkBack og fungerer langt hen ad vejen som VoiceOver på iPhonen. Android-smartphones er typisk også billigere end iPhones, så for rimelige penge kan man få en velfungerende smartphone.

Androids tilgængelighedsfunktioner bruges også på tablets der baserer sig på Androidsystemet.

Kom godt i gang
Man kan ikke få bevilget en smartphone som hjælpemiddel, fordi man forventer, at de fleste under alle omstændigheder ville købe en. Det er ikke et argument for tilskud, at nogle har brug for en dyr telefon for at få de nødvendige tilgængelighedsfunktioner og sikkerhed for opdateringer. Jeg vil dog ikke afvise, at der kan gøres en undtagelse i helt særlige situationer, så spørg din sagsbehandler og synskonsulent.

Før du køber, kan det være en idé at få rådgivning og afprøve tilgængelighedsfunktionerne på forskellige smartphones med en synsprofessionel. Kontakt din synskonsulent eller IBOS’ IKT-konsulenter. Du skal dog være opmærksom på, at det er nemmere at få rådgivning om valg af iPhone-modeller, fordi der er færre af dem, mens få har det fulde overblik over de mange forskellige Android-modeller. Du er velkommen til at booke et gratis møde i IBOS’ Hjælpemiddeludstilling og få en kort præsentation af en iPhone og en Android-telefon, men valget vil til syvende og sidst være ens eget.

Det kan du overveje
Skal du primært bruge forstørrelse på din smartphone og har du kun lidt brug for f.eks. oplæsning af tekst, skal du tjekke skærmstørrelsen. På en relativt lille skærm mister man nemt overblikket.

Bruger du kun din smartphone med VoiceOver eller TalkBack, er skærmstørrelsen ikke så vigtig. Fokuser på, hvordan telefonen ligger i hånden og er at skrive på f.eks. med et virtuelt brailletastatur på skærmen. Generelt går det dog hurtigere at skrive på et eksternt tastatur -så kan du også bruge din telefon til mere ogmåske lade den erstatte en pc. Vær opmærksompå, at nogle tastaturer kun kan bruges medApple-produkter, så tjek, at tastaturet passer tiltelefonen, før du køber. Der fås en serie særligtkontrastrige og trådløse tastaturer fra firmaet LogicKeyboard til enten Apple eller Android.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.