Blindsmagende madbloggere

En fælles passion bragte Lasse Tønnessen og Mohammed Alsaadi sammen i køkkenet, hvor de går i kødet på fordomme om blinde og madlavning.

Af Annette Haugaard, redaktør Øjensynligt, bragt i blad nr. 2, 2019

Der er saft og kraft bag ordene, når de to venner i køkkenet på Østerbro i København taler om deres fælles mission: At bevise, at det kun er madvarer, der skal pakkes beskyttende ind, hvorimod synshandicappede sagtens kan klare mosten, bruge skarpe knive og varme ovne.

I knap tre år har 25-årige Lasse Tønnesen og 26-årige Mohammed Alsaadi delt deres køkkenerfaringer på bloggen madsynet.dk, for de vil gerne være rollemodeller for andre.

”Vi vil vise verden, at der ikke er nogen grund til kun at leve af take away, selvom man er blind eller svagsynet. Vi vil bryde fordomme og inspirere til at lave mad på egen hånd, for vi kan det meste – eller også finder vi en alternativ måde at gøre det på,” siger Mohammed.

Køkkenvenskab uden opvask

De to unge mænd mødtes som drenge på Synscenter Refsnæs, men det var først langt senere i forbindelse med en teaterforestilling på IBOS, at de opdagede, hvad de har til fælles.

”Fra den ene dag til den anden fandt vi ud af, at vi begge elsker mad, og så lavede vi en aftale med Lasses far og mor om at gøre det hver fredag i deres køkken. Det skabte vores venskab og var en win-win-situation, for vi fik lov at øve os, og forældrene tog opvasken,” griner Mohammed.

Siden har vennerne kokkereret alt fra nordiske til italienske, indiske og mexicanske retter, og den vigtigste ingrediens er altid smagen.

”Man siger, at seende spiser med øjnene, fordi det er vigtigt, at mad både ser lækkert ud og smager godt. Så når vi ikke kan se, skal vi gøre os ekstra umage med at skabe mange smagsnuancer, og derfor elsker vi alt med krydderier uden at have en decideret livret,” siger Mohammed, og Lasse supplerer: ”Vi smager nok mere på maden og dufter lidt ekstra til retterne, fordi vi ikke kan se, og det er jo meget godt som kok.”

Lærte af brændte mandler

Alt fra opskrifter på tunmousse til spaghetti kødsauce, jordbærkage med lemon curd og hjemmelavet saft eller påskeæg har fundet vej til de to venners blog. Indholdet afhænger af humøret og sæsonen, for de går sjældent af vejen for at prøve nye retter, selvom synet indimellem sætter en begrænsning.

”Til jul ville vi lave brændte mandler, men ødelagde en pande. Det slår os ikke ud. Det handler om, hvad man definerer som svært. Når vi møder en udfordring, prøver vi at vende det til noget positivt, så vi lavede brændte mandler i mikroovnen i stedet” siger Mohammed.

Lasses køkken, hvor de oftest arbejder, er udstyret med hjælpemidler som en talende vægt, ekstra lange varmehandsker og særlige skæreteknikker, når knivene skal i brug. Og ellers bruger de fantasien.

”Det er f.eks. svært at lave pandekager som blind, og fordele dejen jævnt på panden og vende dem i luften, men vi vil bruge et vaffeljern i stedet, der er nemmere at styre,” siger Mohammed.

Overskud at kokkerere for andre

Tid og overskud er til gengæld reelle udfordringer for de blinde kokke, forklarer Mohammed.

”Vi bruger meget tid på at forberede os og planlægge, så vi har overblik. Man skal have overskud for at lykkes i et køkken, og alting tager ekstra tid. Især når vi skal lave mad til andre, sørger vi for at dele opgaverne op i små bidder, så vi ikke skal gøre alting på en gang.”

Det gør de bl.a. i projektet ’Mad i mørket’, hvor de inviterer fremmede på middag.

”Så får de bind for øjnene og spiser vores mad sammen med os, imens de kan stille alle de spørgsmål om synshandicap, man ellers ikke rigtig kan lide at bede om svar på,” siger Lasse.

De har også prøvet kræfter med catering og bl.a. lavet dessert til en nytårsaften, og i fremtiden vil de udvide med at lave madundervisning for synshandicappede.

”Vores nyeste idé er private online-kurser, hvor voksne og synshandicappede børn kan lære at være i køkkenet sammen,” siger Mohammed.

Drømmer om ny levevej

Gå-på-modet fra køkkenet har sat spor langt fra vennernes kødgryder.

”Madlavningen har lært os, at man kan sætte sig mål i livet og nå dem, og vi er blevet virkelig gode til at samarbejde og kommunikere. Det har vi taget med os i arbejdslivet,” siger Mohammed.

Han er for øjeblikket jobsøgende og har tidligere arbejdet med telemarketing og som salgsassistent, mens Lasse er uddannet massør. Men begge håber, at de en dag kan leve af deres fælles passion for mad.

”Vi håber, at det en dag kan blive vores levevej, og der er altid gang i os, så mon ikke det lykkes på en eller anden måde,” siger Lasse.

Følg Lasse og Mohammed på www.madsynet.dk eller www.facebook.com/madsynet.dk

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.