Selvværd er guld værd

DBSU’s selvværdsweekend i 2017 handlede om, hvordan man får selvværdet til at vokse, så man får øjnene op for egne styrker på et par sjove og hyggelige dage med nye venner.

Af Ulla Holtze, coach og samtaleterapeut, bragt i blad nr. 2, 2017

Kurset startede fredag eftermiddag med en anderledes navneleg, hvor man i en rundkreds med hinanden i hænderne skulle lede et tryk rundt i kredsen og samtidig sige navnet på afsenderen højt. Her blev det hurtigt bevist, at det der med at multitaske – nemlig både at huske navne og holde styr på hænderne – godt kan være lidt af en udfordring. Men sjovt var det.

Efter et solidt måltid i restauranten havde vi en god snak om, hvad der kendetegner det gode teenageliv og hvornår det er en udfordring at være ung. Når hverdagen spænder ben, er det vigtigt at vide, hvor udfordringerne præcis ligger og lige så vigtigt at vide, hvor man kan hente opbakning og støtte. Næste skridt var derfor at folde et livshjul, som giver et rigtig fint øjebliksbillede af ens livssituation. Hjulet gav en del aha-oplevelser, men viste også, at der var noget at arbejde med.

Undervisningen rundede af med en øvelse, hvor alle blev bedt om at fortælle om 3 små succeser, de havde oplevet i løbet af dagen for at begynde at træne det positive fokus. En øvelse der med fordel kan gentages hver eneste dag – fx skrives i en dagbog lige inden sengetid eller ved middagsbordet.

Aftenen sluttede med kaffe, kage og hygge i cafehjørnet – og nogle rigtig gode snakke på tværs.

Hvad er du for en frugt?
Lørdag morgen startede tidligt for de morgenfriske med en tur i svømmehallen efterfulgt af dejlig morgenmad.

Første punkt på dagens agenda handlede om at se nærmere på, hvordan vores tanker opstår, og hvordan vi selv kan gøre rigtig meget for at påvirke dem i en mere positiv retning. Det sker bl.a. ved at huske at stille undrende spørgsmål til det vi oplever, så vi ikke bare ubevidst tolker negativt. Spørgsmål som fx ”Hvad kan det ellers betyde, at…?” eller ”Hvad er det gode ved denne situation…?”. ”Hvad er rigtigt vigtigt for mig lige her…?” og ”Hvad kan jeg selv gøre for at få det opfyldt…?”.

Dagens næste overskrift handlede om at undersøge vores nuværende selvopfattelse, fordi den har så stor betydning for vores selvværd. Selvopfattelsen er dannet ud fra, hvad andre mennesker har fortalt os gennem tid, men det er jo langt fra sikkert, at de har fortalt hele sandheden! Hvis vi fx tror på, at vi er ’for dominerende’, ’for klisterende’ eller ’for meget’, fordi nogen en gang har fortalt os det, så forventer vi automatisk, at andre vil tænke det samme og holder os i mange sammenhænge tilbage af frygt for at blive afvist. På den måde fortæller vi indirekte os selv, at vi ikke er gode nok, som vi er og spiser dermed af vores selvværd, som igen farver vores selvopfattelse.

Derfor er det rigtig vigtigt, at vi løbende minder os selv om alle vores styrker og mange gode kvaliteter – og stiller spørgsmål ved, hvad andre har fortalt os gennem tid.
Vi lavede i den forbindelse en øvelse, hvor vi på skift skulle fortælle, hvordan vi troede, at vi ville se ud som en frugt. Det kom der mange sjove historier ud af. Fx var der en, der oplevede sig selv som en kiwi, fordi den har en tyk skal man først skal igennem, og som måske udefra ikke ser voldsomt indbydende ud, men at frugten i sig selv er sød og lækker, når man først tager sig tid til at smage på den. Meget tankevækkende!

Selvværd og selvtillid
Efter frokost var der ’Walk & Talk’ i skoven, hvor deltagerne skulle tale om, hvornår de følte sig værdifulde og havde fornemmelsen at blive set, hørt og accepteret. Frisk luft er godt ovenpå en omgang mad og vejret var helt med os, så det endte med at blive et af weekendens højdepunkter.

Tilbage i lokalet fulgte et oplæg om selvværd og selvtillid og forskellen på de to begreber, som ofte bliver forvekslet. Selvtillid handler om troen på egne evner og kommer til udtryk i den adfærd vi viser verden. Selvtilliden øges, når vi får øjnene op for vores mange styrker og accepterer, at vi hver især er gode til noget forskelligt, og at vi skal øve os for at blive bedre til noget.

Selvværdet derimod handler om, at man er tilfreds og glad for at være den man er og inderst inde føler sig værdifuld – uden at skulle leve op til noget. Selvværdet øges, når man begynder at acceptere og lytte til egne behov og behandle sig selv som sin egen bedste ven – både i tanke og i handling. Begge dele blev fulgt op af et par øvelser – bl.a. en selvværdsskattejagt – før en længere og tiltrængt pause inden aftensmaden, hvor der blev dystet i showdown i kælderen.

Godt mætte fortsatte vi aftenen med ’Ullas spørgehjørne’, hvor deltagerne på skift kunne stille spørgsmål om det at være ung og de udfordringer deltagerne oplevede i hverdagen. Meget interessant dialog, der sluttede af med solosang fra en af de modige deltagere.
Mere kaffe, kage og hygge – og en tur i svømmehallen for de ekstra friske. Rygterne forlyder, at det blev sent med sang, dans og musik.

En tur i den varme stol
Søndagens overordnede emne handlede om relationer til andre. Her så vi nærmere på, hvordan selvopfattelsen i den grad har betydning, når vi er sammen med andre. Mange kommer ubevidst til at sammenligne sig – fx også på de sociale medier – i stedet for at holde fokus på egen ’gaveværdi’. Altså alle de styrker vi indeholder og som er en gave for vores relationer fx at det at være en god lytter, at være hjælpsom og humoristisk. Ingen af os er 100 % ens, og derfor giver det i virkeligheden ikke mening at sammenligne os med andre.

Vi talte også om nødvendigheden af at vælge venner til og fra. Gode venner støtter os i at være os selv, mens usunde venner er gift for selvværdet, fordi vi glemmer at lytte til egne behov og lader andre overskride vores grænser.

Efter frokost var der indlagt endnu en Walk & Talk, inden vi startede øvelsen ’Den varme stol’. Her fik deltagerne på skift anerkendende ord fra resten af gruppen. En rørende øvelse, hvor det sværeste måske i virkeligheden var at tage alle de pæne ord ind.

Kurset blev rundet af med en evalueringsrunde, hvor vi havde besøg af DBSU’s formand Kim, og så var det tid til kram og ’på gensyn’, inden vi alle tog hjem godt fyldt op af nye input, tanker og gode oplevelser.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.