Fra i år tilbydes alle nyfødte screening for øjensygdommen, der kræver tidlig operation for at undgå alvorligt synstab.
Cirka 30 børn fødes hvert år i Danmark med grå stær, der er en uklarhed i øjets linse og kan sidde enten i det ene eller begge øjne.
Børn med medfødt grå stær skal opereres tidligt, for ellers vil synet aldrig udvikle sig ordentligt. Til gengæld vil de fleste børn, som opereres tidligt i livet, få et godt syn som voksne.
Screening og udvidet statistik
I 2025 indføres derfor en national screening af medfødt grå stær i Danmark. Den tilbydes fremover nyfødte som en del af de øvrige eksisterende screeninger for henholdsvis hørenedsættelse og en række medfødte sygdomme.
Foranlediget af den nye screening indeholder Synsregisterets Årsberetning 2024 en statistik
over, hvor mange børn, som er registreret med diagnosen medfødt grå stær. Det giver mulighed for fremover at vurdere effekten af den nye screening og følge udviklingen af antal børn, der er tilmeldt Synsregisteret med denne diagnose fra år til år.
Tallene kan dog ikke bruges til at vurdere ensidig grå stær, eftersom disse børn grundet deres raske øje ikke kommer med i Synsregisteret.
Stabil andel i Synsregistret
Andelen af nye tilmeldte børn med medfødt grå stær har i de seneste 10 år gennemsnitligt udgjort 5%. Færrest i 2016 med 2%, flest i 2019 med 7%, og sidste år i 2024 blev der tilmeldt otte nye børn med medfødt grå stær svarende til 4%.
Over de sidste 10 år har den samlede andel af børn med medfødt grå stær nogenlunde konstant udgjort 4% af alle i Synsregisteret. Sidste år var der alt i alt 71 børn i Synsregisteret, som har medfødt grå stær. Heraf var 41 drenge og 30 piger.
Svagsyn er typisk konsekvens
Sværhedsgraden af synsnedsættelse hos disse børn fremgår også af Synsregistrets Årsberetning. 44% af børn med medfødt grå stær har en synsnedsættelse, der svarer til svagsyn, mens hver femte er i den mest alvorlige gruppe med praktisk blindhed.
Man må formode at variationen i høj grad afgøres af, hvor hurtigt den grå stær opdages og behandles samt af barnets grundsygdom, f.eks. om der er alvorlig systemisk sygdom og/eller generaliseret udviklingsforstyrrelse.
Det er derfor vigtigt, at børn tidligt diagnosticeres og får behandling for at undgå alvorlige synsproblemer.
44 ud af de 71 børn i Synsregistret har et isoleret synshandicap og vil således ofte kunne hjælpes med optiske løsninger eller andre hjælpemidler. De øvrige børn har andre handicap udover synet, der også skal tages hensyn til.
Af Ann-Cathrine Larsen,
konstitueret overlæge, Ph.d., Leder af Synsregisteret, Øjenafdelingen, Rigshospitalet-Glostrup
OM SYNSREGISTRET
Synsregisteret er en landsdækkende database, der 1. januar 2025 talte 1847 børn og unge under 18 år med nedsat synsfunktion. Formålet med Synsregistret er at sikre børn med nedsat synsfunktion den nødvendige hjælp til at klare sig i hjemmet, skole og daginstitution. Du finder Synsregisteret på rigshospitalet.dk/synsregisteret