For hver gang nogen skænker en kop kaffe fra firmaet Blind Coffee, baner ejeren 34-årige Gökhan Koyuncu vej for nye jobs til mennesker med synshandicap.

Af Annette Haugaard, redaktør, bragt i Øjensynligt nr. 1 2022

’Førerhunden’ og ’Goalball’ er navnene på de to kaffeblandinger, Göhkan Koyuncu i dag sælger i sit relativt nystartede firma Blind Coffee. For han vil ikke blot skabe et job til sig selv og på sigt mange andre men også vise verden, at mennesker med et synshandicap kan arbejde.

Et kig i statistikken vidner ellers om, at det kan være svært. I sit eget liv har Göhkan Koyuncu stødt panden mod mange mure, før han for 1½ år fandt et fag, hvor synet ikke er afgørende.

”Kaffe er genialt, fordi det er sanseligt, uden at synet er nødvendigt. Duften og smagen er det vigtige. Mange mennesker går op i kaffe, så det er en god måde at falde i snak, skabe relationer og bryde fordomme om, hvad det vil sige at have et synshandicap.”

 

Flere års turné i fordomme
Som ung drømte Göhkan Koyuncu om at blive kok, men da øjensygdommen RP samtidig satte ind, turde han ikke satse på køkkener med skarpe knive og varme kogeplader. Kortvarigt overvejede han andre håndværk, men også de idéer døde ved udsigten til et svindende syn.

”Jeg var nødt til at finde ud af, hvad jeg skulle gøre. På jobcentret mente sagsbehandleren, at svaret var en førtidspension, men det afviste jeg. Jeg var ikke særlig gammel, og hvad skulle jeg så lave resten af mit liv? Jeg er en person, som gerne vil forsørge mig selv og min familie.”

En uddannelse i telemarketingvirksomheden All Ears blev Göhkan Koyuncus næste step.

”Min erfaring derfra er helt afgørende i dag. Jeg lærte hele tiden at sætte mig ind i nye kunder, produkter og markeder, så det er naturligt for mig og slet ikke svært.”

Som færdiguddannet var det dog ikke let at få ansættelse.

”Virksomhederne tænkte, at de skulle afsætte en til at hjælpe mig med at gå på gangen, på trapper og klare det praktiske. Mange har ligesom mig skrevet tonsvis af ansøgninger og er mødt spontant op i virksomheder for at præsentere sig uden held. Man møder venlige og flinke folk, men det giver ikke job, for der er en kæmpe berøringsangst.”

 

Fra brændte naller til ristet kaffe
I stedet prøvede Göhkan Koyuncu kræfter med livet som selvstændig.

”Jeg solgte f.eks. færdigretter, og det gik så godt, at det endte med, at køkkenet jeg samarbejdede med ikke kunne følge med og sprang fra. Jeg har brændt nallerne, men jeg har også lært af det.”

Det blev vigtigt, da Göhkan Koyuncu fik idéen til at sælge kaffe i eget firma. Igennem 8 måneder forberedte han sig grundigt ved sammen med sin kone at søge viden på nettet om bl.a. kaffeproduktion og importregler, lave forretningsplan, tage et kursus i kaffe og komme i praktik i et kaffefirma. Det stod hurtigt klart, at
eget kafferisteri ville kræve en investering på 1 million, så i stedet gik Göhkan Koyuncu på jagt efter en god samarbejdspartner. Valget faldt på Kaffeværkstedet i Bjæverskov på Midtsjælland.

”Vi har et virkelig godt samarbejde, som jeg kan udvikle mig igennem. Risteriet er ejet af to brødre, og de har taget godt imod min mission om at skabe job til synshandicappede, og deres menneskelige vinkel er vigtig for mig.”

 

Bliv abonnent og skab jobs
I dag sælges Blind Coffee til caféer og kontorer på Sjælland og i Jylland, og Göhkan Koyuncu tager selv ud på kundebesøg.

”Jeg møder en masse mennesker og bliver simpelthen taget imod med åbne arme, når jeg fortæller om mit firma. Det er en kæmpe glæde, og det er vigtigt, for jeg har været på jagt efter noget med mening. Det er vigtigt at have et job, men det skal også være sjovt og fedt, og det er kaffe.”

Man kan endnu ikke finde Blind Coffee på hylderne i fysiske butikker, men Göhkan Koyuncu er i dialog med supermarkeder og sælger ellers til private via webshoppen blindcoffee.dk. For øjeblikket er han især optaget af at skaffe abonnenter.

”For hver 100 faste kunder vi får, kan jeg skabe et job til et menneske med synshandicap. Det betyder, at man meget konkret kan være med til at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked ved at drikke kaffe. Lige nu er vi to ansatte i virksomheden, og min ambition er at vokse og udvide til udlandet.”

 

Idealisme er den store drivkraft
Selvom Göhkan Koyuncu ejer kaffefirmaet og drømmer om forretningsmæssig succes, er hans ægte drivkraft at gøre en forskel.

”Jeg er sådan som menneske, at jeg føler, jeg har en pligt til at gøre noget godt for verden. Jeg har været heldig, at jeg har mistet synet gradvist, har en stor familie og de samme venner som for 30 år siden, så jeg har ikke andre problemer end synet. Det der motiverer mig er, hvis jeg både kan drive en virksomhed, tjene penge og samtidig hjælpe mennesker både seende og ikke-seende.”

På blindcoffee.dk har Göhkan Koyuncu også lagt en video op om goalball, fordi sporten for ham indkapsler hans mission.

”Jeg vil på sigt gerne lave et samarbejde med goalball-landsholdet for at fremhæve, at vi som nation har noget, vi kan være stolte af i forhold til synshandicappede. Det bliver let så trist at tale om handicappede, men det behøver det altså ikke være. Vi har mistet synet, men det er jo hvad det er! Man skal ikke have ondt af os men møde os som mennesker.”