En iskold forretning

14-årige Marius Larsen åbner nu 3. sæson i sin populære isbod, der gav ham det fritidsjob, han drømte om. På trods af nedsat syn og en hjerneskade.

Af: Annette Haugaard, redaktør Øjensynligt, bragt i blad nr. 2, 2018

’Hvad skulle det være?’ spørger Marius Larsen flittigt, når temperaturen er så høj, at folk strømmer til den idylliske landsby Torslunde syd for København for at købe is. Ved gavlen af familiens hus har han åbnet en salgsbod og fået det fritidsjob, han gerne ville ligesom sine jævnaldrende.

”Nogen på min alder går med aviser eller med en hund, og så er det lidt unfair, hvis jeg ikke har et arbejde,” siger han.

Hjælp fra nær og fjern
Lægernes dom var hård, da Marius fik en hjerneblødning to dage efter, at han og tvillingebroderen blev født tre en halv måned for tidligt.

Hvis han overlevede, ville han bl.a. blive svært spastisk lammet. Men i dag har han CP, kun lidt spasticitet i det ene ben og er ikke længere helt blind, som han var som lille.

”Jeg kan altså godt se noget,” siger Marius. For det har vist sig, at hans syn blev trænet op, når det blev brugt, og i dag ser han både lys, omrids og kan f.eks. læse tal og bogstaver, når de er helt tæt på øjnene. Så da Marius så filmen Busters Verden, hvor drengen kører med varer for en købmand, og Marius’ mor samtidig så et tv-indslag om en amerikansk café med ansatte med Downs syndrom, fik de idéen til det fritidsjob, Marius efterspurgte.

Moderen Bettina Larsen skrev om deres idé på Facebook, og i løbet af få uger strømmede hjælpen til. Flügger donerede maling, Premiere Is leverede varerne, en nabo kom med træ til boden, andre byggede den, en tegnede et logo, og nogen producerede t-shirt. Så var de i gang.

Lærer om virkeligheden
”Der er også en låge,” siger Marius og åbner siden på den blåmalede bod med stolper i
pistaciegrøn og jordbærlyserød som isene, han sælger. Når butikken er åben, tilføjer en hæklet vimpel endnu flere farver.

”Du skal bare sige et nummer, så finder jeg isen i fryseren. Og man kan ringe på klokken, hvis jeg ikke lige er her,” siger han.

Kunder er der nok af. Massiv presseomtale op til åbningen i maj 2016 betød, at gæsterne er strømmet til. Folk der nyder naturen omkring familiens hus til fods, cykel eller motorcykel, og virksomheder der vil støtte Marius. Han er både blevet inviteret op i en høj kranlift, på køretur i brandbil, besøg i Folketinget, den lokale Silvan, Flüggers hovedkontor, og flere oplevelser venter.

”Isboden lærer ham en masse om virkeligheden. Det er ligesom erhvervspraktik, og det er god træning af sociale kompetencer at stå bag disken. Man skal både kunne tage imod folk, betjene dem, bruge høflighedsfraser og small talke,” siger Bettina Larsen.

En plads på arbejdsmarkedet
Til daglig går Marius i en lille specialklasse på en lokal folkeskole, og han drømmer om engang at blive elektriker med egen butik.

”Han har drømme som alle andre børn. Hans brødre drømte om at blive astronaut og professionel fodboldspiller, så det er jo lige så vildt, og spørgsmålet er, hvad der er den mest realistiske drøm,” smiler hans mor.

Isboden giver ikke store penge, for der er også mange udgifter, men Marius tjener både noget og får en del drikkepenge. Men vigtigst af alt, så arbejder han, fordi han har lyst. Og kan. For Bettina Larsen er det også vigtigt at slå et slag for at få flere med et synshandicap på arbejdsmarkedet. I dag er kun hver femte i beskæftigelse.

”Jeg ville ønske, at flere talte om og turde ansætte folk med særlige behov. Arbejdspladser og arbejdsgivere kunne blive mere oplyste om, hvad der skal til, for i virkeligheden er det ikke så meget. Vi oplever, at både besøgende i boden og steder, som inviterer Marius, har en oprigtig interesse i at blive klogere og støtte. Jeg synes, man skal have chancen, når man har en indstilling som Marius om gerne at ville arbejde,” siger hun.

Man kan følge ’Bygadens Isbod’ på Facebook og se, hvornår Marius holder åben.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.